Kategoriarkiv: Upptecknare och samlare

Tord Johansson berättar

På Murbergets hemsida finns en inspelning från 1990 där Tord Johansson berättar om sina musikminnen. Bl a om Olle Westberg, Harald Granqvist, Amandus Edlund, Jonas Sjödin och flera andra spelmän. Han berättar också om sin gärning som upptecknare.

Läs mer och lyssna på inspelningen här.

Vi vill också passa på att önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Hälsning från Tord

Undertecknad talade med Tord Johansson i telefon idag och det var trevligt att samspråka med denne nestor som gett oss så många uppteckningar av gamla låtar. Han är ingen ungdom längre och minnet inte längre det bästa, men ändå fortfarande en intressant person att tala med. På frågan om han gillade att vi använder hans uppteckningar blev svaret; jag kräver det! och menade att ingen äger dessa utan de tillhör alla. Jag framförde åter ett stort tack till honom för det fantastiska arbete han lagt ner på dessa uppteckningar.

Göran

Åke Björkqvist

Åke Björkqvist

Folkskolläraren Åke Björkqvist är tillsammans med Tord Johansson en av de som mest har jobbat med att teckna ner gamla spelmanslåtar från Junsele. Han föddes i Björkil i Sunne Värmland den 3 juni 1923 som son till handlaren Helmer Fabian Björkqvist och Augusta Kristina, född Karlsdotter. Helmer startade först upp Konsum i Sunnemo och flyttade runt 1930 till Junsele där han blev handelsföreståndare inom Konsum.Åke utbildade sig till lärare och kom att bli Junsele trogen fram till sin död 2003. Han var gift med Signe Svensson från Bölen. Åke musicerade själv på orgel och gjorde melodier, ofta med texter. Han tecknade bl.a. ner en del låtar efter Jonas Sjödin i Långvattnet samt efter spelmän i Bysjö. Han lärde sig även att spela på näver likt Jakob Edlund och förevisade detta på hembygdsgården i samband med Junselegillets framträdanden. Dessutom prövade han att spela på s.k. ”Notstock” dvs det som på rikssvenska kallas psalmodikon.

Åke spelar näver 1984

Åke spelar näver 1984

Åke näver

 

Likt Tord Johansson har Åke skänkt uppteckningar till Junsele hembygdsförening, och hade även samma inställning att meningen med att uppteckna är att låtarna skall leva vidare genom att spridas.

Här är Åkes egen kommentar:

aake

Signe_ o_ Åke

Signe och Åke Björkqvist i samband med ett av Junsele-Gillets framträdande på Junsele hembygdsgård

Källor:
Björkils kyrkoarkiv

Junsele kyrkoarkiv
Åke Björkqvist fotosamling
Junsele hembygdsförenings arkiv

Tord Johansson

 

Tord 1983

Tord Johansson fotograferad i Vallen 1983 av Rolf Granquist

Tord Erik Johansson i Ösmo, har gjort ett enormt arbete i flera decennier med att teckna ner låtar efter spelmän, framförallt i Ångermanland med tonvikt runt sina hemtrakter i nordvästra delarna av landskapet. Tord har uppmärksammats för sitt arbete och bl.a. fått stipendier för sin dokumentation. Han var även känd för sitt eget musicerande, och trakterade både durspel och nyckelharpa. På en annan plats på denna blogg presenteras hans skapelse ”Johanssonharpan”, en fyrradig nyckelharpa med omvänd lek. Till detta var Tord en god och underhållande berättare som trollbundit många åhörare med sina anekdoter och historier. Här kan ni höra Tord själv berätta i en inspelning gjord 1990 för Länsmuséet Murberget.

Han föddes den 12 februari 1929 i Tågsjötorp, Junsele som son till kronotorparen Frans Otto Johansson och Sally Maria Styf.

Tord gifte sig med Agnes Ingeborg, född Sjödin i Jansjö, Fjällsjö. De kom att flytta till Ösmo utanför Nynäshamn där Tord fick arbete inom byggbranschen. De kom att i många år bo på Tjädervägen i Ösmo.

Tord dog den 22 oktober 2014.

Något vi är mycket tacksamma över är att Tord har skänkt kopior av alla uppteckningar han gjort i trakterna omkring Junsele till hembygdsföreningen. Hans måtto har alltid varit att dylikt material skall spridas och leva vidare.

Han har även skänkt kopior av sina uppteckningar från övriga Västernorrland, Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten. Vissa uppteckningar är från andra län och totalt finns nu 1255 sidor i hembygdsföreningens arkiv:  
Översikt av den fullständiga samlingen (pdf).
Tord 1995

Tord Johansson 1995

Bilden här ovan ingår i en artikel som publicerades i Jönsel Blaä 1995: N ’Tord, Ottos pojken från Tågsjötorp.

Sid 1

Sid 1

Sid 2

Sid 2