Månadens bild september 2013

Hembygdsföreningen blir alltid glad när nya dokument dyker upp. Nya dokument ger ny kunskap och ännu en liten pusselbit läggs till det stora pusslet Junsele socken.

I oktober 2011 skrev jag om Junsele skytteförening med utgångspunkt från den kunskap som fanns då. I dag vet vi lite mer tack vare två protokollsböcker för åren 1905- 1915, 1916-1925.

Styrelsen 1905 bestod av G Swanström, C Jacobsson, G Jansson och N D Stenmark. Skjutchef var Botolf Mild och Uddo Jacobsson. Filialskjutbaner fanns i Västerås, på Övra och på Eden samt i Krånge och tillsammans utgjorde de Junsele skytteförening Styrelsemötena hölls ofta på Idrottscafét. Undrar just var det låg.

Skyttarna tävlar i tre klasser: skjutning på 200 m, 300 m och på 500 m.

1909 köper föreningen in bräder för att bygga en dansbana. Innan hade alla fester skett i hyrda lokaler. Var låg denna dansbana? Kan det vara den som påstås ha legat på väg upp på Mickelsåsen?

I protokollet för våren 1912 ges förslag att sända en representant till Olympiska Spelen i Stockholm som gick av stapeln senare under året. Tyvärr fattas blad i boken så jag vet ej om någon anmäldes.

1916 görs försök att reparera skjutbanan som förfallit. Nya telefonledningar installeras, skyttegravarna rensas och töms på vatten, flaggstänger sätts upp och nya ridåtavlor köps in. En stor basar, tillsammans med idrottsföreningen, anordnas för att finansiera det hela. Vinsten från basaren blev 324 kronor.

1917 funderar skytteföreningen att köpa andelar i Junsele byggnadsförening som just startat. Åren därefter är protokollen sporadiska. Inte förrän 1924 händer det något av vikt. Detta år hålls en stor fältskjutning med många deltagare utifrån. Nu talar också protokollen om nya skjutbanan med skjutstation på Jollmyran och skjutriktning mot dels Vedberget och dels mot Krångeberget.

Hembygdsföreningen säger stort tack till givarna av protokollsböckerna!

Tyvärr har jag ingen skyttebild, kanske det finns hos någon läsare.