Månadens bild juni 2013.

26 juni post vallen

Nu när flera byar i Junsele mister sin lantbrevbäring kan det vara av intresse att veta att för hundra år sedan, alltså 1913, fick Vallen eget postkontor. Ovanstående annons var intagen i Sollefteåbladet 26 juni 1913. Stationen benämndes som Renvallen och det namnet behölls tills postnummer infördes.

Förmodligen var denna första poststation inrymd hos inspektorn för Kungsgården/Marieberg och senare flyttades den över till Daniel Wallins handelsbod. Delar av postlokalen kan i dag ses i Daniels boa i Djurparken.

12 Responses to Månadens bild juni 2013.

1. H. says:

Intressant om Renvallen. Men vad menas med att namnet behölls tills ”postnummer” infördes? Poststation av första klassen står det. Fanns det inte ett slags poststation på Våll’n även tidigare, inhyst i Erik Oscars (Eliasson)?
    Från Nordgaards till Danels flyttade posten väl 1929. Har jag för mej.
    Och inte för att jag vet nånting, men det var nog ganska kort tid som postadressen var Renvallen. Sen blev det Junselevallen. De sista åren fram till nedläggningen den 30 oktober 1970 hade byn eget postnummer, 880 38.

• ulla ramne says:

Självklart har du rätt! Renvallen ändrades till Junselevallen. Det är mycket möjligt att E O Eliasson hade någon form av postombudssyssla före oktober1913. Det var ju onödigt att alla tog sig ner till Krånge och posten där, bättre då att ha byombud som skötte den sysslan. /Ulla

• H. says:

Som sagt, inte för att jag vet nånting men det var visst Wallenroth som föreslog namnet Renvallen. Han påstod att byanamnet Vallen hade sin grund i att samer hade haft en renvall där i äldre tider. Den förklaringen bestrids ju av Anselm Åkerberg.
        ”Postklubban” som gick runt i byn har vi ju hört talas om. Den som fick klubban skulle hämta och frakta posten till byn. Det var nog före 1913.
        Ända till mitten av 30-talet fraktades väl posten med häst. ‘n Ol Jakob (Olof Jakobsson), Disas morfar, skötte den sysslan länge. Det har jag hört mycket berättas om. Säkert a’Disa också.
        Åtminstone i början körde han visst ända till järnvägsstationen i Selsjön.

• H. says:

Jag kan väl lägga till att Våll’n – som vanligt – tycks ha varit tidigt ute. Åtta år senare, 1921, skrev O A Lindberg i Gulsele till postmästaren i Sollefteå och bad att Gulsele skulle få ”en mindre poststation”.
          Samma år blev det postkörning med bil mellan Selsjön, där närmaste järnvägsstation låg då, och Jônsel. Det skulle ombesörjas av E J Tidén från Hammerdal. Han hade lämnat in det lägsta anbudet av sju. Bilen skulle gå från Selsjön klockan 10.45 och vara tillbaka 19.25.
          Detta berättar Sollefteå-Bladet den 21 mars 1921.

2. Lars Eric says:

Spännande om någon har ett brev med stämpeln Renvallen!

Vem läser papperstidningen numer och behöver postlåda. Har själv gått över till TÅ på pdf. Men märker att jag hellre läser TÅ på nätsidan. Den är ju uppdaterad vilket inte en gammal pdf är. Trist men sant.

Och pappersindustrin är i kris. Ingen behöver returpapper längre.

3. H. says:

Nåt sånt brev har jag inte sett. Men i familjen hade vi en stämpel av järn med orden Alfred Svensson Renvallen och ett stiliserat renhuvud. Stämpeln skulle användas för att göra brännmärken. Tyvärr förkommen. Möjligen sitter brännmärket kvar på nån gammal spark.

4. Monika Morén f.d. Alstergren says:

Det var roligt att se och läsa. Det postkontoret, vid Daniel Wallins handelsbod, har jag besökt som liten flicka tillsammans med min mamma! Vi bodde då på Solberg och jag kom att senare även gå i Vallens skola. Jag saknar Solberg bland Junselebyarna.

5. Monika Morén f.d. Alstergren says:

Skrev här ovan att jag saknade uppgifter om Solberg bland Junselebyarna, där hade Artur Granqvist sin affär, byn är utdöd förstås men flera hus används av utflyttade barn och barnbarn bland annat familjen Nyström. Vårt lilla hus finns inte kvar längre men min morfars (Nordkvist) hus finns kvar, det ägs nu av Nyström.
    Jag saknar även Vällingberget bland byarna! Jag är född på Vällingberget 1949. Min syster föddes på Vällingberget 1932 och hon gick sedan skolan i Övra.

6. Lars Eric Forssén says:

En vall är enligt Wikipedia ”en åker som är besådd med vallväxter. Målet med vallodling är skörd av hö eller grönmassa för ensilering. I sällsynta fall anläggs vallar för att uteslutande tjäna som betesmark.

I Sverige ligger vanligen vallen i två till fyra år innan den bryts och åkern besås med en annan gröda. Beroende på klimat, val av vallväxter, gödsling och mål med odlingen (i huvudsak avvägning mellan kvantitet och kvalitet) kan vallen slås olika antal gånger och i olika växtstadier.”

/Lars Eric

• T says:

Wikipedia är nog en sammanfattning av hela landets och det modernare språkbruk vi har i dag.
      Renvall, bovall mfl. har en lite annan betydelse än Wikipedia

7. Lars Eric says:

Spännande T. Låt höra vad betydelsen är utanför wikipedias.

• T says:

Under min uppväxt-även senare när jag själv var bonde, fick nylägdan heta nylägda tills det kom någon nyare. DVS ibland kunde nylägdan vara 12år.
      En bovall där det var lämplig jordmån kunde nog utvidgas lite under årens lopp, man satte naturligtvis upp en hage för att hålla djuren ute. Liggtiden för vallen blev i regel flera generationer- vi ser dem än i dag. En lägda i dag som är omgiven av skog och brukas enligt Wikipedia och inte betas årligen efter att man övergett den, överbuskas efter 10 år. En bovall som aldrig vändes, där djuren betade efter att man slutat ta reda på höet varje år, vilket skedde när behovet av myrfoder från närheten försvann, dvs man hade nog med foder nere på byn, den bovallen med sin under många oplöjda år med sin allt tjockare grässvål är en väldigt dålig grogrund för trädfrön-lyckligtvis för oss i dag.
      Wikipedia är nog bra, men ger en väldigt klinisk doft-könlös bild av verkligheten