Månadens bild september 2012.

Sommaren 2012 är nu tillända, hembygdsgården har stängt och det är bara höststädningen som återstår. Det har varit en bra sommar. Trots, eller tack vare, allt regn och rusk har besökarna avlöst varandra.

Bilden ovan är en så kallad björktavla. Den är tillverkad av billigt material. Botten är en snedsågad björkplatta på vilken ett eller flera vykort klistrats fast. Det hela kompletterades sedan av handmålad växtlighet och blå himmel. I skarven mellan plattan och vykortet målades ofta en björkstam. Sist men inte minst skrevs ortnamnet dit. Turisten måste ju veta var han varit.

Under 1950- 1960-talet fanns björktavlor till försäljning i varje svensk souveniraffär. Undrar just vem som kom på idén att tillverka denna souvenir. Köparen hängde förmodligen upp den lilla tavlan vid hemkomsten för att minnas semestertrippen men också för att visa vänner liksom grannar att ”vi har råd att resa”.

I dag hittar vi den moderna stadsbons allmogerötter på utedass och i sommarstugor liksom på loppisar för en spottstyver. På den lilla träplattan finns minnen och nostalgi samlat tillsammans med klister och några färgkluttar. Björktavlan är en del av vårt kulturarv som håller på att gå förlorat.

Min tavla saknar vykort och är bara målad. Den tillhör min privata samling av björktavlor och jag hittade den under nattloppiset i Junsele. Priset var 5 kronor.

/Ulla

 

This entry was posted in Månadens bild. Bookmark the permalink.

One Response to Månadens bild september 2012.

  1. Lars Eric says:

    Visste inte att de här snedsågade björkplattorna var en allmänt spridd souvenir, måste kolla lite extra på antikmarknaderna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *