Månadens bild juli 2012.

I augusti 1950 kunde man läsa i Expressen:: Semesterfirare från hela landet vilar i sommar sina mer eller mindre sönderjäktade nerver i den tämligen absoluta friheten i det sköna Ådalens övergivna fäbodställen.

År 1950 gav Ångermanlands Turistförbund ut en liten skrift som kallades Fäbodstuga att hyra… Res i Ångermanland. Junseleområdet beskrivs på följande sätt: Vill man komma det ångermanländska skogslandskapet riktigt in på livet bör ett besök i Junsele ge gott utbyte. Här är det Ångermanälven med dess 8 ännu otämjda forsar och nipbildningar som ger karaktär åt landskapet…Betarsjön med många utmärkta badstränder…gädda och abborre kan fångas i sjöarna, stenbit i skogsbäckarna samt harr och öring i älven.

Förutom en för landsbygden ovanligt stor kyrka…finns den, enligt experter, förnämsta hembygdsgård som kan uppvisas på landsbygden i detta län.

Femhundra meter från hembygdsgården ligger IOGT:s camping- och friluftsplats ”Nipan” med vacker utsikt över älven och med minst 300 tältplatser som gratis står till förfogande.

Junsele samhälle är modernt och välutrustat med affärer, däribland flera specialaffärer i olika branscher. Vi (STF) har förvärvat uthyrningsrätten till ett antal väl bevarade fäbodvallar, vackert belägna vid Ångermanälven.

En av de fäbodar som Turistförbundet hyrd detta år var Strömuddens Fäbodvall, en annan var Gröns stuga på Hålla, samma stuga som Junsele BarnensDagsförening köpt tre år tidigare.

Även hembygdsföreningen ordnade efter några år fäbodsemester uppe på Kyrkberget då man hyrde ut fäbodstugan.

Skriften gav även tips på affärer som rekommenderades, inte ens detta behövde den jäktade 1950-talsmänniskan tänka på. Erik Jonsson, ombud för STF, sålde kamror, film och kikare och E. Jacobsson tillhandahöll bland annat vykort. Junsele kooperativa förening hade livsmedel och manufaktur och även Nässlins sålde livsmedel och frukt. Sist men inte minst hade Sundqvists Bokhandel och Trafikkiosk tidningar, böcker och konfektyr. Ingenting saknades i Junsele för en trevlig fäbodsommar.