Månadens bild juni/juli 2012.

Trasmattans kännetecken är att de vävs med rivna eller klippta remsor av bomull eller lin. Halm, vass och säv kan också vävas in, numer som dekorativt inslag men förr av sparsamhet.

Under senare delen av 1800-talet, när den amerikanska bomullen slog igenom i Sverige, började allmogen att väva trasmattor. Allt tygspill togs tillvara, även linne, säckväv och ylle liksom återbrukade textilier. Till en början ansågs trasmattan så fin att den bara rullades ut om söndagen eller lades som överkast på sängen.

I ock med industrialiseringens genomslag slutade många att väva. Varför slösa arbetstid på det som kunde köpas över disk. Räddningen kom med hemslöjdsrörelsens vävutbildningar. Anonyma väverskor sålde sin tid och handakraft till nyöppnade hemslöjdsaffärer. 1908 kunde de få 10 öre per vävd mattmeter.

Hembygdsföreningen har ett stort antal trasmattor i sin samling. Men de invävda minnerna från mormors sommarblus eller lillebrors urvuxna byxor har idag gått förlorad.

/Ulla

This entry was posted in Månadens bild. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *