Månadens bild maj 2012.

Trots att hembygdsgården långt ifrån var färdig 1938 kom besökarna och Erik Jonssons välvilja visade inga gränser. Villigt ställde han upp och visade besökarna runt.

Det finaste besöket var nog när greve Folke Bernadotte besökte Junsele. Året innan, 1937, hade han blivit ordföranden för Sveriges scoutförbund och på hembygdsgården höll greven ett brinnande tal om scoutrörelsen. Alla skolbarnen i Krånge hade fått ledigt från skolan för att vara där och lyssna.

Vem som var fotograf vid detta tillfället är okänt men på fotots baksida står att det är Junsele scoutkår som är fanbärare. Fanns det en scoutkår i Junsele 1938 och vilka är gossarna som står bakom greven?

3 Responses to Månadens bild maj 2012.

1. Angelica says:

Jag vet att farfar var med i scouterna som ung. Så det borde ha funnits en scoutkår på 30-40-talet.

2. Ingegerd Berglund says:

Har ett foto på min mamma Elsa Berglund i scoutkläder. Mamma var född 1938. Så in på 40-talet fanns dom. Scoutstugan kallades ett hus i Bölen, har varit där när jag var med i SSU.