Månadens bild mars 2012.

I år, 2012, fyller Junsele hembygdsförening 80 år. Föreningen grundades av urmakaren Erik Jonsson och han var föreningens ordförande i hela fyrtioett år. Året efter hans bortgång, 1973, kom tankarna att hedra honom för denna livsgärning. Tankarna fortlevde under ett tjogotal år utan att något hände.

I år är det alltså 80 år sedan de första stadgarna skrevs och de första byggnaderna flyttades till Kyrkberget. Därför vill vi nu ge Erik Jonsson den uppmärksamhet han så väl förtjänar. Därför kommer vi, med hjälp och beslut av Sollefteå kommuns samhällsbyggnadsnämnd, att byta namn på vägstumpen från kyrkan upp till hembygdsgården. Denna väg fick namnet Hembygdsvägen 1960 och i vägnamnskommittén satt bland annat Erik Jonsson. Numer heter vägen Erik Jons backe. Vi ska också se till att vägskylten placeras väl synlig för alla och envar.

På bilden ser vi Erik Jonssons första affärslokal. Huset byggdes ursprungligen av Adam Engman under 1890- talet då vägen framför huset ännu hette Nya landsvägen. Tittar vi riktigt noga på bilden ser vi att skyltfönstret visa en stor samling klockor. Även skomakaren Åkerström hade lokal i huset liksom gulseleborna som hyrde ett rum som nyttjades som kyrkstuga under större helger.

Fotot är tagit av Erik Jonssons bror Peter Jonsson, Petter Knäpp omkring 1915.

/Ulla

 

 

This entry was posted in Månadens bild. Bookmark the permalink.

7 Responses to Månadens bild mars 2012.

 1. Lars Eric says:

  Oj! – Var fotografen och urmakarn bröder! – Vad man lär sig här på Hembygdssidan – Tack Ulla för att du upplyser.

  Det här ger ju också en helt annan förståelse varför Petter ”Knäpp” gick runt i byarna med sin tunga börda av lådkamera och glasplåtar och tog historiskt värdefulla miljöbilder. Han och brorsan Erik var nog av samma skrot och korn på något sätt – att vilja bevara något från sin samtids historia innan det var för sent.

  En annan tanke man får av denna bild som Petter knäppt av brorsans hus, är väl vad högt landsvägen går genom Krangbyn. Man behövde tydligen en gång att gå på, ned på sidan om huset, för att komma till marknivå bakom huset. Hur mycket har man igentligen fyllt ut marken här bakom vid nuvarande Ica.

  /Lars Eric

  • ulla ramne says:

   Sänkan som syns på fotot är en del av ett avloppsdike från gårdarna som låg bakom dagens ICA. Diket fortsatte under landsvägen, med en bro över, och genom handelsbankens tomt. Jag förmodar att diket sedan rann ut i älven. Huset är det där Röda Korset finns i dag, alltså ombyggt ett antal gånger. Tittar man på baksidan av dagens byggnad ser man att den följer det som en gång var diket. /Ulla

 2. Lars Eric says:

  Aha, jag trodde huset låg till höger om nuvarande Ica. Men det är huset som ligger mitt emot Gretas ungefär då alltså. Ihopbyggt med gamla Hörnstugan, om du menar Bikupans loppis. Ska kolla bakaför där nästa gång jag är i Krange… /Lars Eric

 3. Bra förslag med namnbytet! Äras den som äras bör.. Jättefint foto! Var låg denna affärslokal?

 4. Ursäkta Ulla, jag ser att du svarat Lars Eric på min sista fråga. 🙂

 5. Birger Moström says:

  Finns det uppgifter tro på när huset har blivit tillbyggt och ombyggt? Numera är det ju tre våningar högt + vind och har väl sett ut så åtminstone sen 40-talet, kanske tidigare.

 6. ulla ramne says:

  Jag vet faktiskt inte när huset byggdes om. På ett foto från 1920-talet var huset i två våningar så ombyggnaden skedde nog lite pö om pö.

  Hälsningar Ulla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *