Hembygdsföreningens övriga verksamhet 2011

Hembygdsförening har i uppdrag, från Länsstyrelsen i Västernorrland, att varje år inventera fornminnesstolpar i Junsele socknen. Totalt finns det tolv stolpar uppsatta som berättar om socknens tidiga historia.

Stolpen på bilden är placerad på östra sidan av Gärdselet och texten berättar om hur Helmer Molinder som ung flottningsarbetare tjänade extra pengar på att leta stenåldersredskap som sedan såldes till Länsmuseet i Härnösand.

På platsen finns ytterligare en stolpe med beskrivande text och nere i strandkanten kan man än i dag se otals högar av skörbränd sten från stenåldersmänniskornas härdar.

Att utföra denna inventering tar en hel del tid i anspråk men vi förenar nytta med nöje. Alltså: vi har fika, grillkorv och ved med vid varje inventeringstur och att vädret kanske är dåligt struntar vi i.

Tisdagen den 16 augusti var det Kortingselet med alla dess fångstgropar som stod på tur. Det var en regning kväll men även under regniga kvällar går det bra att dricka kaffe och äta grillade korvar i det fria.

Lägg märke till ”fläcken” upp till vänster på fotot: det är en regndroppe. Trots blötan brann ljuset under hela fikapausen. Det sägs ju att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder. Detta stämmer! Ordföranden som glömt regnjackan hemma var efter utflyckten blöt i på bara skinnet.

This entry was posted in Aktuellt. Bookmark the permalink.

2 Responses to Hembygdsföreningens övriga verksamhet 2011

1. Är det här en av stolparna? Den står intill Edensforsen.

Någon som känner till drunkningsolyckan 1955?

2. Ursäkta! Jag skrev fel ang. årtalet om drunkningsolyckan. Årtalet för olyckan stod inte på stolpen.

Hälsningar Anita